Izborni zakon: Ili ništa ili kriza nesagledivih posljedica

ljubic.jpgNakon izbora 2018. godine BiH bi mogla ući u još jednu institucionalnu krizu, koja bi mogla imati nesagledive posljedice.

Naime, Ustavni sud BiH je po apelaciji Bože Ljubića, predsjednika Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora, nedavno osporio dijelove Izbornog zakona BiH koji se odnose na dosadašnji način izbora izaslanika u Dom naroda FBiH i naložio da se u roku od šest mjeseci sporne odredbe izmijene i usklade s ovom odlukom, pišu Nezavisne novine.

Ljubić smatra da to znači da, ako se spomenute izmjene ne izvrše, BiH neće moći formirati brojne organe vlasti u BiH. Ocijenio je kako će izbori proceduralno moći biti održani u listopadu 2018. bez obzira na to bude li ili ne bude Izborni zakon usklađen s odlukom, ali da će uslijediti institucionalna kriza.

“Kad bi se pod takvim uvjetima izbori i raspisali, mogla bi se legalno konstituirati vlast samo u RS, po županijama i izabrati Predsjedništvo BiH. Nijedna druga razina vlasti se ne bi mogla konstituirati jer se u FBiH ne bi mogao konstituirati Dom naroda, ne bi se moglo izabrati predsjednika FBiH, Vladu FBiH, ne bi se mogla formirati ni Parlamentarna skupština BiH.

Samim tim bi i izbor Vijeća ministara bio obesmišljen. Ne bi bilo institucija i mislim da je to sasvim jasna poruka legitimnim predstavnicima građana i naroda u institucijama BiH”, rekao je Ljubić.
Prema njegovom mišljenju, odgovornost prema BiH nalaže da se dođe do izmjena Izbornog zakona.

“Ustavni sud jasno nalaže u svojoj odluci i obrazloženju da izbor u institucije mora izražavati i legitimitet sva tri konstitutivna naroda”, rekao je Ljubić.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s